page-title-area

35 811 03 Diétás szakács

(E-001002/2015/A008)

A diétás szakács a közétkeztetés területén, ide értve a fekvőbeteg ellátást biztosító egészségügyi a nevelési-oktatási, a szociális alapszolgáltatásokat és szakosított ellátást végző, illetve gyermekjóléti alap és szakellátást biztosító intézményeket, a turizmus és a vendéglátás (gyógyszállók, wellness és fitnesz szolgáltatások),valamint a speciális igényű táplálás területén (pl. sporttáplálkozás) a dietetikus által összeállított étrendet készíti el.

A képzés időtartama:

4 hónap (heti 2 képzési nappal)

A képzés díja

160.000 Ft + a komplex szakmai vizsga díja

A szakképesítéssel rendelkező képes:

  • az egészséges táplálkozás és a diétás előírások ismeretében minden fogyasztó, ellátott és szolgáltatást igénybevevő egészségi állapotának megfelelő ételek elkészítésére és tálalására,
  • az egészségmegőrző életmód és a diétát igénylő állapotok ismeretében alkalmazni a különböző korcsoportok energia- és tápanyagszükségletére, valamint az ételkészítés során felhasznált alapanyagok tápanyagértékére diétába illeszthetőségére vonatkozó ismereteit,
  • az egészséges táplálkozáshoz és a diétás ételek szakszerű elkészítéséhez kapcsolódó konyhatechnológiai eljárásokat, élelmiszer-alapanyag és készétel tárolási-szállítási követelményeket alkalmazni,
  • különböző korcsoportoknak, különleges táplálkozási igényűeknek minden, szakorvos által igazolt diétás étkezést igénylő személy számára az állapotának megfelelő , dietetikus által tervezett diétás ételeket készíteni.

A képzés moduljai:

  • 11517-14 Táplálkozási alapismeretek
  • 11516-14 Diétás ételkészítés

A képzés megkezdésének feltételei:

  • 34 811 04 Szakács + a szakács szakma munkaterületén a szakirányú képesítést megszerzését követően végzett 2 év gyakorlati idő
  • egészségügyi alkalmasság